DİREKT/İNDİREKT YOLLAR VE KEKEMELİK


Bazal ganglionun temel bileşenleri pallidum ve putamendir. Aşağıdaki  şekilde görüldüğü üzere D1 ve D2 olarak adlandırılan  iki farklı dopamin reseptörü putamende yer alır. 8 ya da 9 tane farklı dopamin reseptörü olmasına rağmen D1 ve D2 reseptörleri putamende yer alan dominant dopamin reseptörleridir.


Direkt yollar korteksin sensorimotor bölgesinden gönderilen glutaminerjik projeksiyonlarla  ve  substantial nigradan  D1 reseptörlerine gönderilen dopaminerjik projeksiyonlarla aktive olur. Direkt yolların aktive edilmesi pallidumu engeller ve böylelikle talamus inhibisyonu ortadan kalkar. Sonuç olarak talamusa ve beyin kabuğuna ait yollar genişler ve kortikal bir konuşma ortaya çıkar.
İndirekt yollar, palliduma GABA (gama amino bütürik asit) projeksiyonlarını stimule eden putamendeki D2 reseptörlerinin aktivasyonu ile açılmış olur. Bunun sonucu olarak GABA(gama amino bütürik asit) salınımı ile subtalamik çekirdeğe baskı kaldırılmış  olur.

Görüldüğü üzere direkt ve indirekt yollar zıt biçimde çalışır –(indirekt yollar ”fren” direkt yollar “gaz” olarak) Direkt yollar,  motor segmentin başlaması için ipucu göndererek;  kortikal  konuşma segmentlerini harekete geçirir. İndirekt yollar ise istenmeyen ve bozuk  konuşmanın ortaya çıkmasını engelleyerek, sinir uyarım inhibisyonunun  dağılımı için arka plan oluşturur. Akıcı konuşma için bu iki yol arasında bir denge bulunmalıdır.

Örneğin putamende D2 reseptörlerinde fazlalık bulunuyorsa indirekt yollar baskın duruma gelebilir ve böylelikle konuşma talamo-kortikal yol tarafından bloke edilebilir. Bu durumda konuşma yeniden başlatılır ancak birincil kekemeliğin karakteristik konuşma şekli olan tekrarlı konuşma ortaya çıkar.

***Tüm yazılar tarafıma ait olup izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde yasal işlemler geçerli olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

REZONANS BOZUKLUKLARININ DEGERLENDİRİLMESİ VE TERAPİ YÖNTEMLERİ

SES TERAPİSİ

SESİN OLUŞUMU