KEKEMELİKTE BİLİŞSEL DAVRANIŞ TERAPİSİ


Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT), kendini yalnızca psikoloji/psikoterapi uygulamalarıyla sınırlandırmayan birçok modelden oluşmaktadır.Bu modellerden biri olan ve Aeoron Beck tarafından ortaya atılan Bilişsel Terapi, düşüncede yanlılık, bilişsel hata, düşüncelerin çarpıtılması ve işlevsel olmayan şekilde kullanılması gibi kavramlarla açıklanmaktadır. 

Bilişsel Davranışçı Terapi  davranışı belirleyen temel etkenin bilişsel süreçler olduğu, bu bilişsel süreçlerin izlenebilir ve değiştirilebilir olduğu ve istenilen davranış değişikliğinin ancak bilişsel yapılardaki değişimle olabildiği ilkelerini benimsemektedir.

Bilişsel Davranış Terapisi, vakanın sorunlarının sürekli olarak formülleştirilmesi ve her bir vakanın durumunun bilişsel anlamda bireysel özellikleri doğrultusunda kavramsallaştırılmasına dayanır.

Bilişsel Davranış Terapisi, bilişsel modele dayalı bir yaklaşımdır. İnsanların ne hissettiğini belirleyen durum değil daha çok o durumu nasıl algıladıklarıdır(Beck, 1964;Ellis , 1962). Sergilenen duygusal/davranışsal tepkiler o an aklınızdan geçen düşünce ile şekillenir.

Bilişsel Davranış Terapisi vakalara rehberli keşif, sorgulama, davranışsal deneyler, ortaklaşa deneyler vb. çeşitli  teknikler kullanarak işlevsiz düşüncelerini ve inançlarını tanımlamayı, değerlendirmeyi ve uygun tepkiler geliştirmeyi öğretir. Düşünce, ruhsal durum ve davranışı değiştirmek için de yukarıdakilerin yanı sıra  çeşitli teknikler vardır(şema güdümlü-,  öyküleme, anlatı teknikleri vb)

Bilişsel Davranış Terapisi için sağlıklı bir sağaltım ilişkisi şarttır. İşbirliği ve aktif katılım önemlidir. Bilişsel Davranış Terapisi başlangıçta güncel olana odaklanır ve eğitsel bir süreçtir, vakaya kendi terapisti olmayı öğretmeyi hedefler ve geri dönüşlerin yaşanmaması esastır. Zaman sınırlıdır ve oturumları yapılandırılmış oturumlardır.



 











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

REZONANS BOZUKLUKLARININ DEGERLENDİRİLMESİ VE TERAPİ YÖNTEMLERİ

SESİN OLUŞUMU

SES TERAPİSİ