KEKEMELİK VE DUAL PREMOTOR SİSTEM


Medial ve lateral premotor  sistemlerden  ayrı ayrı bahsetmiş olsakta bunlar aslında şekil 1’de gösterilen bütünleşik motor fonksiyon sistemi olan dual premotor sistemin bir parçasıdır. 1.döngü medial premotor sistemi, 2.döngü ise  lateral premotor sistemi  sembolize eder.

Konuşmayı planlama ve başlatma aşamaları serabral kortekste bulunur daha sonra  bazal gangliondan geçen sinyaller  suplementer motor alan aracılığı ile serebral kortekse geri döner. Talamus SMA’ya  mesaj göndermeyi düzenler.  Bu kendi kendine başlatılan ve içsel ipuçlarına dayanan konuşmanın tepe birim döngüsüdür.

Kekeme olmayan bireylerde ise motor aktivitenin segmentleri (heceler vb) suplementer motor alandan ve diğer motor alanlardan engelsiz bir  biçimde geçer ve  uç birimdeki  döngünün bir parçası olan serebelluma ulaşır. Diğer taraftan kekeme bireylerde beyindeki  bazal ganglion/SMA bölgesinde  zayıf sinyaller ortaya çıkar ve nöronal sinyaller serebelluma ulaşmadan ortadan kaybolur.

Serebellum beyin motor sistemlerinin çıktılarını periferal sinir sistemine ileterek koordinasyonu ve ince motor becerileri organize eder. Bu ince motor becerileri organize etmek için serebellum 2. döngüdeki  çeşitli tekrarlardan geçerek  feedback kontrolünü sağlar.

Daha önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi koro halinde konuşma, şarkı söyleme, gecikmiş işitsel geri bildirim vb durumlarda 1.döngü  geçersiz duruma gelir ve yalnızca 2.döngü kullanılır. 1. Döngü’de limbik girdilerin (duygularla ilgili) olduğu düşünüldüğünde bu duygusal durumların bu döngüyü negatif etkileyebileceği anlamına gelebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

REZONANS BOZUKLUKLARININ DEGERLENDİRİLMESİ VE TERAPİ YÖNTEMLERİ

SES TERAPİSİ

SESİN OLUŞUMU